Väder Luleå

Logga InVertikalfiske efter gädda - levererar stort! PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn/Robin   
2012-09-18 00:00

Eftersom många har hört av sig och frågat om vertikalfisket efter gädda så tänkte vi att det är dax att dra ihop en liten snabbguide!

En riktigt effektiv metod för feta gäddor!

Vi har alla några ställen som man vet är riktigt heta men för stora för att spinnfiskas och för små för att trollas effektivt, här kommer vertikalfisket verkligen på sin plats. Även mindre hålor som är för små eller för djupa för att spinnfiskas så funkar vertikalfisket kanon!

Redan förra året lyckades Rickard fånga en 10+ gädda på riktat vertikalfiske men det är inte förrän nu vi har insett vilken grym metod detta verkligen är.

Gädda 10,28kg 112 cm

Det var av en slump vi trillade över en filmsnutt på Youtube där dom vertikalade efter den amerikanska muskyn. Jon Bondy hade skapat ett bete skräddarsytt efter detta fiske och självklart blev vi tvungna att testa hur våra gäddor skulle reagera på denna metod.

Vi beställde direkt ett par beten av herr Bondy men med förra höstens hällregn och skyhöga vattennivåer så det blev som sagt varken många eller seriösa test.

Bondy Bait är ett kanonbete men kan trots sina 200g vara för lätt i vissa förhållanden och tenderar att försvinna ut ur ekolodsbilden allt för ofta och allt för lätt att tappa kontrollen på vilket djup man fiskar.

För att verkligen kunna precisionsfiska under snabbare drift och i mer strömmande vatten så testade Robin att tackla Miekos egna superjigg (Predator Shad), hälleflundrastyle, med Miekos 175g skalle och ett par stingerkrokar som används vid vanligt jiggfiske. Miekos jiggskalle kan tyckas väga onödigt mycket men faktum är att du kan fiska mitt i djupfåror, snabbdrifta i storm, fiska på rejäla djup och du har fortfarande 100% kontakt med betet och alltid betet under båten.        

Vi blev själva chockade över vilken mångsidighet som helt plötsligt erbjöds med så tung skalle. Du kan t.o.m. slowtrolla/precisionstrolla betet med bra linvinkel!!

PredatorVJ_1

 

Jiggen syns nu oftare på ekolodet vilket gör att man har full koll på var betet befinner sig i förhållande till botten, ett krav där det är mycket nivåskillnader på botten och träd, sprängsten osv som kan sticka upp. Viktigt att poängtera är att ett bra ekolod är till stor hjälp precis som till VJ-fisket efter gös.

Den stora skillnaden mot trolling är att du kan svepa över en hotspot hur många gånger som helst och verkligen nöta ut gäddorna med näst intill statiskt fiske istället för att lägga 100st spinnfiske kast över platsen.


I och med att vi började fiska med riktigt tunga skallar så har inte resultaten från vertikalfisket efter gädda låtit vänta på sig. Bara under dom senaste tre passen har vertikalfiske med denna metod levererat dessa:

 

Gädda 11,0kg 117cm

Gädda 11,0 kg, 117 cm

 

Gädda 11,22kg 111cm

Gädda 11,22 kg, 111 cm

Gädda 11,6kg 110cm
Gädda 11,60 kg, 110 cm

Metoden verkar få även mätta madammer att bli sugna igen... Eller vad sägs om denna?

Gädda 14,58kg 124cm
Gädda 14,58 kg, 124 cm


Miekos jiggskalle har också en annan väldigt intressant egenskap i och med dom olika infästningspunkterna. Fäst tafsen i en av öglorna på sidan av skallen så ligger jiggen på sida som en plattfisk, vid "pilkningar" drar den ut och göra stora cirklar - väldigt hett när gäddorna vill ha lite mera fart!

Men det är inte alltid dom vill ha fart och liv, många gånger har vi upplevt bäst fisken när man hållit jiggarna helt still med små, små darrningar. En grundregel är dock att göra ganska snabba ryck upp följt av långsamma nersläpp, oftast kommer huggen i "nersläppen".

Det roligaste med detta fiske är just huggen. Dom är helt sinnesjuka! Man blir lika paff varje gång :)

Vet att många "over there" som VJ:ar muskie har knäckt flertalet jerkspön pga de sjuka huggen som suger ner spöt (ofta i relingen) och sedan gått över på 8 fotare för att motverka det och få betydligt skönare drillningar. Det är väl ungefär det vi också har kommit fram till och efter lite testande så blev ett Okuma spö slutligen favoriten!


Till detta fiske rekommenderar vi:
- Styva 8 fots spön. Tex Okuma EVX Musky 8,6 Heavy.
- Vanliga Ambassadeur 5000-6000 rullar.
- Lintjocklek 0,28-0,30.
- Fluorocarbon tafsar ca 1m långa med pålitliga beteslås.
- Beten med rejäl vikt och bra balans t.ex. Mieko Jighead 175g med en Predator Shad 25 eller Mieko Jighead 175g med en Predator Tail 28, Bondybait m.fl.
- Ett bra ekolod. Vi kör allihopa på Garmins "nya" Echo 550c, ett riktigt prisvärt ekolod som funkar kanon till detta fiske.

 

Bondy Bait på tuben:

 

Share

 

Valid XHTML and CSS.